Човекът е всеядно същество, т.е. има нужда както от зеленчуци с

...
Човекът е всеядно същество, т.е. има нужда както от зеленчуци с
Коментари Харесай

Ето какви проблеми ще си навлечете, ако се откажете от месото

Човекът е всеядно създание, т.е. има потребност както от зеленчуци с плодове, по този начин и от месо. За това свидетелстват структурата на челюстта, червата и цялата храносмилателна система.

Въпреки това вегетарианските диети съществуват отдавна, а в този момент се радват на все по-голяма и по-голяма известност.

 

В доста страни, където доминират будизмът и индуизмът, вегетарианството се практикува от хиляди години. За този вид хранене има доказателства и в антична Гърция. В модерна Индия, съгласно разнообразни оценки, към 1/3 от популацията не употребява месо. 

Според Световната здравна организация червеното месо е канцерогенно за хората и може да аргументи рак на дебелото черво, панкреаса и простатата. Намаляването на потреблението му от 100 на 25 грама на ден снижава вероятността от рак на червата с 25%, а цялостният отвод – с 35%.

Въпреки това експертите са безапелационни, че цялостният отвод от месото може да докара до куп здравословни проблеми. 

“В месото на птиците и животните има доста разнообразни витамини и хранителни субстанции, по тази причина не се предлага да го изоставяте изцяло ”, споделя съветската диетоложка и терапевт Елена Тихомирова.

“Трябва да запомните, че животните и птиците са носители на желязо, а черният им дроб съдържа огромно количество витамин В12. Затова, когато човек реши да не яде месо, след време се появява недостиг на желязо, който се развива доста постепенно ”, споделя специалистката.

Тя изяснява, че с течение на времето това предизвиква анемия, следствията от която могат да бъдат уязвимост, неприятно действие на мозъка и мускулите.

Тихомирова отбелязва също, че при анемия спортистите изпълняват физическите извършения по-трудно. Децата, които не употребяват месо, пък учат по-трудно.  

“Анемията е изключително рискова при бременните, защото дефицитът на желязо може да докара до печални последствия под формата на спиране на бременността ”, предизвестява тя.

В същото време лекарката прецизира, че краткотрайният отвод от месо за интервал от два до три месеца няма да навреди на здравето. /jenata.blitz.bg

Харесайте  и във Facebook, където ще намерите още доста потребни и забавни четива за всеки!

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР